Tuxedomoon – TV Pandora, 25 mei 2016

Tuxedomoon is zo’n band die muziek wilde maken die niemand anders maakte, waarmee ze dan al snel weer in een hokje paste met bijvoorbeeld The Residents, Lydia Lunch of Cabaret Voltaire. Er slingerden bij mij vroeger wel wat cassettebandjes rond met hun werk, al heb ik dat eerlijk gezegd niet echt grijs gedraaid. Maar dan toch wel weer net genoeg om nieuwsgierig te zijn naar de uitvoering van album Half-Mute, vanavond in de Pandora.

De zaal staat al verrassend vol voor support Georgio Valentino, die met kale begeleiding van piano een korte, haast verstilde set zingt. Dat is al na een paar nummers weer voorbij, maar het wachten op Tuxedomoon valt niet zwaar met de wat de superieure dj tussendoor even aan geweldige underground waveclassics laat horen, chapeau! Dat mag ook wel eens gezegd. Intussen toont het scherm een memoriam aan Bruce Geduldig, onlangs overleden bandlid van het eerste uur.

Tuxedomoon doet zoals beloofd een integrale set van Half-Mute (1980), waarbij de titel misschien slaat op het half-instrumentale van de plaat. Dat begint met het haast rustieke Nazca, waar al meteen duidelijk wordt dat dit ook visueel zeer de moeite waard is, met de hele set door fascinerende filmpjes van David Haneke, die zo zeer bekwaam de honneurs van Geduldig overneemt. De band straalt aanvankelijk nog weinig levenslust uit, maar de beelden en de muziek zijn dik in orde. Ik las ergens dat de zang bij het optreden in Hoofddorp (!) eerder deze week wat onder de maat was, maar vanavond zijn zowel Steve Brown als Blaine Reiniger prima bij stem. De basis van de band ligt echter bij de superieure bas van Peter Principle, en vooral bij het gevarieerde blazerswerk van Luc van Lieshout en Steven Brown. Dit mag dan abstracte avant garde wave zijn, maar wel gebracht met een heerlijk comfortabele warmte, waarbij je haast niet eens merkt dat de percussie door een drummachine wordt verzorgd.

imag8867.jpgimag8893.jpgTuxedomoon is elegantie met scherpe randjes. Tritone krijgt een mooie uitvoering, maar met haast woeste viool. In Loneliness is de stem van Brown echt vintage postpunkwave, zoals alle navolgers van Tuxedomoon het ook doen. En verdomd, de brandende molen in het filmpje doet me even denken aan de video van Burn the Witch van Radiohead. Worden hier ter plekke verbanden gelegd? Echt wondermooi wordt het met James Whale, een beetje een tussennummer op de plaat, maar hier vanavond in een schitterende uitvoering, waar viool en trompet prachtig over elkaar heen leunen. Een hypernerveus vioolnummer als Volo Vivace doet me dan weer niet zoveel, maar topstuk Seeding the Clouds krijgt dan weer wel een magisch mooie, indrukwekkende uitvoering.

Dan zit het album er op (op het nummer Dark Companion na, dat wel op de plaat staat, maar niet op de spotifyversie van Half-Mute, die mij tegenwoordig de cassettebandjes vervangt). Maar de stroeve zestigers zijn nog lang niet klaar, ze komen nu pas echt serieus op gang. We krijgen onder meer nog East/Jinx en This Beast, en vooral een heel, heel erg mooie uitvoering van Muchos Colores, een relatief recent nummer over (of voor) de zapatistas, in Spaans (met zwaar Engelse tongval) gezongen door Brown (die in Mexico schijnt te wonen). Wie zei er dat het latere werk van Tuxedomoon niks was? Dit is toch echt wel behoorlijk geweldig.

En we snappen hier allemaal dat er iets bijzonders gebeurt. Als de band het podium verlaat klapt en roept en fluit het publiek zich stuk totdat ze terug zijn voor een paar nummers toegift, en Reiniger kan we zeggen dat “the resting home is waiting, the nurses get nervous if we don’t get back”, maar we laten ze zomaar niet gaan, en er volgt nóg een extra nummer, totdat het echt gedaan is, en de band beduusd en bedremmeld toch afscheid moet nemen van een zaal vol met onvoorwaardelijke liefde. Tsjonge, wat een concert was dit zeg.

 

imag8872.jpg imag8896.jpg

imag8901.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: