Amber Arcades – Ekko, Utrecht, 2 juni 2016

Wat goed is kan gewoon uit Utrecht komen, dat weten we natuurlijk al lang, maar dat heeft Annelotte de Graaf niet weerhouden om een paar jaar lang in New York en Engeland en weet ik al niet waar eens goed te zoeken naar waar de mosterd gehaald wordt, alvorens als Amber Arcades vanavond dan eindelijk haar debuutalbum te presenteren.

Ter inleiding en voorprogramma is de kickoff voor Torii, een nogal zenuwachtig en heel serieus ogend vijfmansband. Niet helemaal gek, want de zanger/gitarist zit met zijn rechterpols nog in het gips, maar the show goes on. Het lukt ze echter niet om de potentie (die er wel degelijk is) helemaal uit te pakken. Ze kleuren keurig binnen de lijntjes, als een goede band die de nummers nog niet echt heeft. Nothing ever happens in Leiderdorp, blijkbaar.

Maar de avond draait natuurlijk om Amber Arcades. De band van Annelotte is als een atleet die een enorme aanloop neemt: ik zag ze al spelen op Eurosonic (waar ze een keer of tien werkelijk overal te zien waren), het was één van de meest veelbelovende band voor 2016 van 3voor12, ze heeft op Spotify al serieus wat luisteraars, ze kopten al een review binnen van The Guardian, en toch circuleren er vooraf aan deze albumpresentatie maar een paar nummers op het grote internet. Kortom: hier lijkt sprake van een uitgekiend plan om de wereld te veroveren, en wij zijn aanwezig bij deze doorslaggevende bestorming.imag8960_1.jpg

Amber Arcades maakt indiepop in de categorie dreampop met een hoog shoegaze gehalte, gelardeerd met ook behoorlijk wat folk-invloeden – getuige het laatste nummer, een cover van Nick Drake. Het wordt een klein uurtje lekker wegdromen, althans voor wie zich heen zet over het werkelijk stuitend slechte zaalgeluid. Echt, zo bar heb ik het in Ekko nog niet eerder gehoord. Maar aan de band ligt het niet vanavond. De eerste plaat van Amber Arcades blijkt een album vol catchy luisternummers, met precies die spannende grooves die maken dat je dit voor je meest alternatieve vrienden gewoon op kunt zetten, maar ook met een toegankelijkheid die de oma van Annelotte en heel 3FM-luisterend Nederland zeer zal plezieren.

Amber Arcades is het vehikel voor de ambities van Annelotte. En dat is meer dan gerechtvaardigd, want de meeste nummers staan als een huis. En als ze, indachtig haar lieve praatje tussendoor, dan ook echt over een paar jaar bakken vol nummer één hits heeft en in een villa in Los Angeles woont, dan zullen we daar langs gaan en aanbellen, en zeggen “we waren erbij hoor, in Ekko, en het was prachtig”, en dan zal ze ons binnenlaten en in het zwembad laten glijden, maar intussen minzaam over het prachtige uitzicht in de verte kijken ter inspiratie voor een plaat die nog veel genialer is dan wat wij recenserende stervelingen kunnen bevroeden. Amber Arcades gaat nog mooie dingen doen en vanavond was het begin van grote avonturen.

imag8929.jpg

 

 

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: