Eindhoven Psychlab, dag 1- Effenaar, 10 juni 2016

Twee lange avonden lang, beginnend in de middag en eindigend in de nacht, volledig ondergedompeld in Eindhoven Psychlab!! Eindelijk krijg ik het eens in de agenda gewrongen, ik kijk hier al weken naar uit. Tussen al het grootschalige geweld in Landgraaf, Beuningen en Beekse Bergen is er deze maand gelukkig ook nog een festival waar niet de grootste namen of de beste catering centraal staat, maar een zeer uitgekiend muzikaal programma voor de upper underground. Effenaar here I come!

We laten er geen gras over groeien en staan meteen bij aanvang voor de poort, waar The Future’s Dust voor een nog zeer matig gevulde zaal de aftrap geeft. Ik zag ze in hun prille beginfase al eens eerder , maar in de afgelopen jaren is de band snel sadder and wiser geworden, inclusief personeelswisselingen, en vandaag is in feite het begin van een herstart. Misschien als resultaat daarvan lijkt het wel alsof The Future’s Dust geen echte frontman meer wil, met de zanger wat op de achtergrond en de toetsenman in het midden met de rug naar ons toe. Dat maakt het niet makkelijk om een klik te maken met nog schaarse publiek. Future’s Dust maakt grootse dreampop, die over uitgestrekte festivalweiden mag uitwaaieren, maar die vandaag niet echt van het podium lijkt te komen. Het beroerde geluid helpt ook niet echt. Het is een moeizame en wat ongemakkelijke start van het festival, maar we horen ook dat de fraaie nummers er wel zijn. Dit verdient betere kansen.

Future’s Dust

In de veel knussere kleine zaal, die gedurende het festival Observatory heet, staat intussen Blank te raggen. Dit klinkt vrij rechttoe rechtaan, en na twee nummers doorbijten wint de lokroep van het terras, afgetekend.

We worden weer terug gelokt door Forever Pavot, een superleuke Franse band met een soort lichtvoetige psychpop in de sfeer van Jacco Gardner. Het goede humeur is niet stuk te krijgen en razend besmettelijk. Op plaat hoor je dat nog niet zo, maar live spat het er van af, met dwarsfluit, gek rateldingetje, fijne percussie, en nog een fluitje. Verplichte kost voor elk psychfeestje.

Forever Pavot

Heel anders gaat het er aan toe bij de postpunkwavenoise van Rats on Rafts. De band wil wel eens wat wisselvallig zijn, maar als alles op zijn plek valt is dit één de meest opwindende livebands van Nederland. En vandaag valt alles op zijn plek in een knetterende set zonder adempauzes, gruizig als het Jay Reatard T-shirt van zanger David Fagan. De nieuwe ritmesectie, inclusief kekke bassiste, is echt retestrak, waardoor alle nummers nog compacter en sneller kunnen. De abstracte visuals passen wonderwel. Rats on Rafts speelt met een ijzeren drive en volstrekt compromisloos. Verpletterend goed.

Rats on Rafts

Dan is het even pauze, om te eten en het terras op te zoeken, daarin toegestaan door wat hobbels voor de organisatie, omdat zowel The Oscillation als Useless Eaters ergens in het verkeer verstrikt zijn geraakt. En we ontdekken dat de catering ook hier van prima niveau is! Chapeau.

We pikken het programma weer op met Orchestra of Spheres, by far de meest excentrieke band van de avond. We zijn aanbeland aan de bizarre randen van de psych, met een zangeres in bolletjes jurk en met lichtgevende kroon, een saz speler die ook nog een soort 80s-speelgoedinstrument heeft, en dat alles gestut door retestrakke ritmes van een pittige drummer en een vreemd-aantrekkelijke dame op synths. Het is een tropical cosmic psychdance party, met nog veel meer vreemde instrumenten, maar uiteindelijk is het toch te ingewikkeld of te vaag om iedereen te blijven boeien. Langzaam verdunt het publiek in de zaal en dat is jammer, want Orchestra of Spheres brengt wel de nodige psychedelische vaagheid die bij dit festival hoort.

Orchestra of Spheres

Makkelijker behapbaar tot op zekere hoogte is de tweemansmachine van Throw Down Bones, twee Italianen uit Londen die op gitaar, bas en een ijzeren beat een geweldig groovende kraut op de mat leggen. Net als je denkt dat de meest interessante ritmes vooral uit het kastje komen, neemt de bassist de pauk ter hand voor een fenomenale woeste percussie, terwijl intussen de gitaar over het publiek crowdsurft, als het ware. Straffe act!

Throw Down Bones

Daarna oogt en klinkt Hills in de Main Lab nogal classic, met orgel en zelfs dubbelstemmige zang. Dit is zogezegd de mainstream van dit festival, degelijke psychrock van hoog niveau, maar ook zonder veel gekkigheid.

Camera is op de bill de vervanger van TRAAMS, maar daar maal ik geen seconde om, want deze krautrockguerilla is altijd geweldig. Er is ten opzichte van eerdere optredens op LeGuessWho en Eurosonic een gitarist bijgekomen, al hoor ik dat niet echt terug. De percussieneanderthaler stuwt de boel met zijn motorikritmes straight into outer space in een oerdelijke krauttrip. Tegen het einde breekt de synthsman zijn apparatuur vast af, terwijl de rest van de band nog doorspeelt. Guerillatactieken waar we verbluft bij achterblijven.

Dan is Parquet Courts in de main lab toch eigenlijk een behoorlijk doorsnee bandje en in die zin ook wel een beetje een vreemde eend in de bijt van dit Psychfest. Prima bandje hoor, maar vooral toch ook een gitaarbandje voor pakweg London Calling, en het slaagt er vanavond niet echt in om daar bovenuit te stijgen.

In een dampende set van kraut, stoner, gruis en fuzz laat White Hills zien hoe het wel moet. Smerig en strak, dampend en denderend, met vieze zanger, dito drummer, en heerlijke woestblonde bassiste met doorkijkbas. Een setting die haast doet denken aan Vive le Fête, maar dit is veel gruiziger. Music for midnight.

White Hills

Daarna is de pijp wel even leeg voor ons, dus Temples, de samenwerking van RMFTM en GNOD, en de toch nog spelende Oscillations en Useless Eaters laten we even voor wat het is. Morgen belooft immers nog veel meer!

Anderen:
– 3voor12 Eindhoven was er ook: http://3voor12.vpro.nl/lokaal/eindhoven/nieuws/2016/juni/festivalverslag-eindhoven-psych-lab-2016-dag-1.html
– Kindamuzik: http://www.kindamuzik.net/live/eindhoven-psych-lab/eindhoven-psych-lab-de-vrijdag-4295/26753/
– Never Mind The Hype: http://nmth.nl/verslag-eindhoven-psych-lab-headliners/
– Silent Radio (Manchester): http://www.silentradio.co.uk/06/17/live-eindhoven-psych-lab-10062016/

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: