Eindhoven Psychlab, dag 2- Effenaar, 11 juni 2016

Zoals Kruijswijk na een moordende rit over de Colle dell’Agnello de volgende dag tegen alle doktersadviezen in gewoon weer aan de start stond van de volgende etappe, staan ook wij na een goede ochtend van herstel (wonderworstebroodje!) ook weer paraat voor een nieuwe dag vol geestontwrichtende psychrock. Het programma belooft weer zeer veel goeds, een soort koninginnerit met zeker acht cols van de buitencategorie en klimmen vanaf de start. Here we go.

Onze aftrap is met Josefin Öhrn & The Liberation, vol stuivende woestijnpsych zoals The Black Angels dat ook doen, maar dan dus met zangeres Josefin. Dat is een uitstekende combinatie, temeer daar de band niet alleen dienend is voor Öhrn, maar bijvoorbeeld ook zangpartijen doet, terwijl Josefin ook gitaart. Ik weet niet hoe lang de band al meegaat, maar ze hebben echt opvallend goede nummers, psychrockmonumenten die uren door zouden kunnen gaan. De performance is wat saai, maar muzikaal gezien is dit behoorlijk goed! IMG_0140

Een paar maanden geleden ontdekte ik via het het helaas ter ziele gegane Kicking the Habit de bijzondere fijne plaat The Album Paranoia van Ulrika Spacek. Sterk debuut vol stevige shoegaze-kraut van nog piepjonge Britse band, dat met Beta Male zowaar al een prijsnummer op zak heeft. Ze spelen vanavond alsof het een showcase is (en dat is het misschien ook wel een beetje), licht gespannen en enorm hard bezig om in opperste concentratie hun best te doen in deze eerste Nederlandse show buiten Amsterdam. Valkuil is dan natuurlijk dat de echte flow er wel eens wat uit raakt, al leidt het soms ook tot spannende jams vol fuzz. En wat is dat toch, die lijzige, soms haast jengelende zang die zoveel Britse bandjes kenmerkt? Maar goed is het zeker, deze knetterharde set vol straffe songs.

IMAG9368Pauw en 10.000 Russos laten we even schieten voor het terras, maar dat is bij de RMFTM
geen optie meer. In het psychlab universum zijn de Radar Men From the IMG_0250Moon de hogepriesters, die zover ik weet de boel ook mede organiseren of daar nauw bij betrokken zijn. Vandaag stellen ze weer even de maat der dingen voor een psychfest vast. Het duurt zoals wel vaker even voordat deze diesel werkelijk opstijgt, maar na pakweg twintig minuten komen we ook werkelijk los van planeet aarde. Jaaah!! Met de ijzersterke visuals wanen we ons waarlijk even in de legendarische UFO. Totally psyched out spacerock techno. Of zoiets. Na een uurtje wordt de landing weer ingezet. Jammer dat dit ooit ophoudt, ik zou RMFTM wel eens een echt radicaal lange set van pakweg drie uur willen zien doen.

Totaal andere koek is het bij de Flamingods, een Brits gezelschap multi-instrumentalisten, die continu van instrument en podiumpositie wisselen. “Goat meets Tinariwen at Hawkwind’s BBQ”, citeert de site van psychlab, en beter kan ik het ook niet omschrijven. Het is een psychedelische exoticaparty van jewelste, en dan moet Goat straks nog komen. Perfecte opwarmer!IMAG9405

Maar zover is het nog niet, want eerst gaan we weer voor de integrale uitvoering van All Animals Are Different, een to-ta-le trip van drie kwartier kraut/psych/noise/proto/retro/neo-alles van The Germans (uit België). Het is een verbluffend meesterwerk, het schiet alle kanten op, maar toch houdt men de controle. Een bebaarde danser maakt het spektakel compleet, eerst nog keurig in pak en met een hoedje, maar al gauw in netpanties door het publiek kruipend, om later naakt en ingesmeerd met bodylotion glazig het publiek te beschouwen. Love it or hate it, ik vind het echt geweldig.

IMG_0368Tussendoor even de merchandise van wat vinyl verlossen (OM!), voordat de oordoppen weer in kunnen bij GNOD. Ik zag ze onlangs nog in DBs voor een retestrakke en ontzettend harde set, en dat is nu niet anders. De twee drummers jagen het energieniveau dwars door het plafond, de bassiste (die oogt als Yolandi van Die Antwoord) legt een tapijt van superstrakke krautgrooves, de gitaren zijn duister en bezwerend. Wat is dit weer ontzettend goed, zeg. GNOD doet het voor niks anders dan het verleggen van de grenzen van de moderne underground: radicaal, venijnig, compromisloos en snoeihard.

Krautrock is een lastig te omschrijven genre, doorgaans met nadruk op repetitieve synths en strakke grooves, en de definiërende band van nu komt niet uit Duitsland maar uit Chili (ook een land vol Duitsers natuurlijk): Föllakzoid. Ze spelen min of meer continu over de hele wereld en zijn volstrekt op hun plek op dit soort festivals. Föllakzoid kijk je niet voor de afwisseling, nummers als Piure, Electric en 9 zijn eigenlijk behoorlijk inwisselbaar, maar dat wat ze doen, doen ze wel op stratosferisch hoog niveau. Alle nummers worden zorgvuldig opgebouwd tot een onstopbaar doordenderend ritme, met halfmelodieuze gitaarklanken, onverstaanbaar galmende zang, en wederom prachtige visuals. Erg goed, maar na twee nummers (half uur) dwalen de gedachten toch wel wat weg.

Dat zal nooit gebeuren bij Goat, min of meer de headliner van het festival (laat maar eens doordringen hoe goed dat is!). Goat is een volstrekt unieke band, met een uitbundig extatische mix van krautrock, psychogrooves, afrobeat en andere exotica. Goat is een gemaskerd incognito collectief uit Zweden, dat met veel plezier legendes over een oeroude oorsprong als voodoocollectief in de Lapse bossen overeind houdt. Vanaf het podium komt een continu spervuur van bezeten energie en bizarre uitbundigheid tot ons in een volstrekt unieke show met waanzinnige kostuums, restrakke grooves, gekke riedeltjes en bezwerende dans. Het is fusion van het alles, totaal grenzeloos en toch wonderbaarlijk coherent. Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Gekker gaat het niet worden, dus dat is een mooi moment om er een eind aan te breien. En dan heb ik nog niet eens veel tijd kunnen besteden aan de Modulab en de Skid Audio Plant, wonderlijke audio-experimenten van Stockhausenachtige types. Met al dat moois is Psychlab echt een mooi fijnproeversfestival, een uniek eigen universum vol experiment en vernieuwing.

Reviews elders:
– Never Mind the Hype: http://nmth.nl/verslag-eindhoven-psych-lab-headliners/
– 3voor12 Eindhoven: http://3voor12.vpro.nl/lokaal/eindhoven/nieuws/2016/juni/festivalverslag-eindhoven-psych-lab-2016-dag-2.html

Advertenties
4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: