Kevin Morby, Jess Williamson – Ekko, Utrecht, 30 aug 2016

Nietsvermoedend en nog een beetje loom van de zomeravond lopen we Ekko binnen, waar Jess Wiliamson het voorprogramma van Kevin Morby verzorgt. Binnen een halve minuut is glashelder dat hier iets zeer bijzonders aan het gebeuren is. We zijn meteen klaarwakker. Ekko is voor het eerst sinds mensenheugenis muisstil.

Jess speelt solo, onder kale begeleiding van alleen haar gitaar, betoverende folk/americanaliedjes van verlangen en verlies. Ontspannen en met een lef alsof ze al honderd jaar op het podium staat maakt ze tussendoor wat praatjes en windt en passant het publiek met gemak om haar vinger. Dan worden bekende akkoorden ingezet, voor een prachtig intense versie van Wicked Game. Dit is adembenemed goed zeg. “At once earthy and gothic”, zegt Pitchfork. Jess roept hetzelfde op als Jeff Buckley, met prachtige poëtische nummers, een goed gekozen cover en een intense uitvoering. Jess Williamson uit Texas, onthou die naam: dit is zo’n ontdekking die het zo mooi maakt om je voor concerten te laten verrassen. Hier gaan we nog heel veel van horen. Ik heb de bijna laatste (297/300) van haar eerste plaat bemachtigd, yes, en in november komt er nieuw materiaal.

2016-08-30 Jess Williamson Ekko 006-2

En dan moet Kevin Morby met zijn band nog beginnen. Hij voelt ook wel dat de lat hoog is neergelegd en gaat voortvarend van start. Ekko is uitverkocht en stomend warm, met dank aan Singing Saw, één van de beste platen van het jaar totnogtoe. Morby past in de beste traditie van de grote singer-songwriters, met een karakteristieke, herkenbare stem en een heel eigen sound. Het kraakhelder goede geluid van Ekko geeft daar vanavond alle alle ruimte aan. Goed werk!2016-08-30 Kevin Morby Ekko 101

Eerste nummer Cut me Down begint nog ingetogen, net als op de plaat, maar al na een minuut of twee gaat de band helemaal on fire voor een energieke set. Dorothy houdt de vaart vast, en al vroeg in de set komt het prachtige Harlem River langs in een iets opgevoerde versie. Helemaal niks mis mee. Tiny Fires is een lekker nieuw nummer.

De band speelt retestrak en oogt stoïcijns, wat veel ruimte geeft aan Morby zelf. De zingende zaag is niet meegekomen, maar Meg Duffy haalt het geluid moeiteloos uit haar gitaar. Na Singing Saw verlaat de band het podium voor een paar solonummers van Morby, inclusief een mooie cover van Townes van Zandt. Vooruit, daarna nog een toegift van de hele band, met wat ouder werk.

Ja, dit was de beste avond in Ekko dit jaar.

2016-08-30 Kevin Morby Ekko 0092016-08-30 Kevin Morby Ekko 0682016-08-30 Kevin Morby Ekko 080

De superieure foto’s zijn van Anne-Marie van Rijn

 

 

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: