Dead Meadow – DBs Utrecht, 20 sept 2016

Het was even stevig doorfietsen, maar voorprogramma Medicine Boy pik ik dan toch voor een gedeelte nog even mee. DBs is al opvallend vol voor de Zuid-Afrikaanse band. Medicine Boy is zeker niet gek, met een redelijk makkelijk te behappen sound die het midden houdt tussen psych en dreampop. Het meisje op de synths en de trom probeert wat mysterieus te ogen, dat gaat haar best goed af. Het geluid mag van mij nog wel wat evenwichtiger, wat minder galm en overvloedige bas. Dan kan dit een mooie band worden voor de psychfests in deze wereld.

Dead Meadow bestaat al sinds 1998 en vorig jaar klonk het in DBs als een turfgestookte machine. De invloeden van seventies psychedelic hardrock liggen er dan ook dik bovenop, maar bij aanvang klinkt de band haast ingetogen. Zanger/gitarist Jason Simon zingt met een wanhoop in zijn stem die doet denken aan Jason Pierce van Spiritualized. Dat is even wennen, maar het klinkt uitstekend en het geeft Dead Meadow een zinvolle extra laag, waarmee de band meer hardrockende broertjes verre overtreft.

Dat wil niet zeggen dat er niet gruizig hard en enorm lang gespaced wordt, in de beste traditie van pakweg Black Mountain, met een vleugje Wolfmother hier een daar. De nogal stoïcijnse drummer hakt niet al te ingewikkelde ritmes met ijzeren wil en discipline haast dwars door de kit; met zo’n droge machine als basis kan een stevige spacetrip neergezet worden. Terwijl vooral de ritmesectie steeds verder opstijgt tonen de wazige beelden op de achtergrond een mix van jagende weekdieren en Dopesmoker-achtige monniksfiguren.

Na een tijdje dwalen de gedachten wel wat af, de beelden staan op repeat en de muziek ook wel enigszins, maar Dead Meadow heeft het publiek meer dan mee en op gegeven moment ontstaat er zelfs even een vriendelijk soort pogo. In de laatste twee nummers is de concentratie weer terug en tikt Dead Meadow deze avond toch met groot gemak binnen. Prima avond!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: