Into the Void 2016 (dag 2) – Neushoorn, Leeuwarden

De tweede dag van Into the Void is bijzonder rijk gevuld en al vroeg op de middag staan de eerste bands paraat. Om nog wat ruimte te gunnen aan andere bezigheden kiezen we voor een wat latere start en we vangen rond borreltijd aan met Komatsu, stoomwalsrockers uit heavy Eindhoven. Komatsu klinkt Japans maar lijkt me vernoemd naar de fabrikant van zware grondwerkvoertuigen. De bassist gaat tekeer als een doorgedraaide houthakker. Komatsu blue collar rock met vuile sludge en zit daarmee in dezelfde hoek als Motörhead. De zanger klinkt ook steeds schorrer, dat past goed bij deze energiebom.

Komatsu

Long Distance Calling speelt in de grote zaal lange instrumentale nummers, zeg maar gerust composities. Het is snel duidelijk dat hier iets heel bijzonders gebeurt. De drie Duitsers spelen technisch ongelooflijk vaardig, progrock haast, inclusief ingewikkelde gitaarsolo’s. Dat is knap, maar bewonderenswaardig is dat de band er in slaagt om er oprechte bevlogenheid in te leggen, emotie haast. Dit is echt heel erg goed, eindelijk de prachtige ontdekking waar ik deze editie van Into the Void naar uit keek.

Long Distance Calling

Een soort van eerste hoofdact is vervolgens Monolord, met betonzware sludge in de beste traditie van Sleep en vooral Ufomammut (die hier vorig jaar de boel aan gort speelde). Met drie man wordt een verbluffend bruut volume vol trage sludge de zaal in gepompt. Zwaar is een understatement, dit is absoluut verpletterend. Beetje bij beetje wordt de Neushoorn getemd, tot er niks anders meer over is dan een universum vol geluid. En toch zit er ook wel subtiliteit in. Deze band weet donders goed wat ze doet en wordt geholpen door het uitstekende geluid in de zaal.

Monolord

Ik keek tevoren al zeer uit naar The Moth Gatherer, een postcoreband uit Zweden. De band zit vol ijzingwekkende angsten en frustraties, die verwerkt worden in een zware mix van emotioneel geladen metal en postrock. Het is zware kost, vol muzikale referenties aan een band als Deafheaven, en dat is zeer positief bedoeld. De drummer legt een retestrakke onderlaag waarop de gitaristen goed tekeer kunnen gaan. Moth Gatherer speelt voor het eerst in Nederland en naar mijn inschatting zeker niet voor het laatst, want ze maken flink indruk.

Moth Gatherer

De hoofdact van vanavond is Karma to Burn, maar ik geef de voorkeur aan Zaum, dat tegelijkertijd speelt in het café. Zaum is een razend interessante band uit Canada, met duistere, psychedelische doom uit de school van Sleep en vooral OM. De opstelling is er ook naar, met een donker podium vol met brandende kaarsen, als (niet te fotograferen) visuele omlijsting van alleen drummer Chris Lewis (met een verleden in Tool)en Kyle McDonald, een zeker 200kg zware bassist. Zaum heeft met Eidolon net een nieuwe plaat uit, met twee episch lange nummers (kant A en kant B) vol unheimische mantra’s. Zaum beoogt oeroude, haast religieuze thema’s in doomgeladen, hypnotische soundscapes over te brengen. Op het kleine podium in het café komt dat redelijk goed over, niet alleen door de visuele setting, maar ook door de nadruk op alleen de (vervormde) ritme-instrumenten drum en bas. Daarmee ontstaat een aangename trance, die af en toe explodeert in onheilspellende doommetal. Knap hoe twee man toch de dichtheid van de muziek op plaat hier weten over te brengen. Heel fijn optreden dit.

Monomyth

We kunnen natuurlijk niet om Monomyth heen. Een half jaar geleden bliezen ze ons in De Helling al omver en vanavond gebeurt feitelijk hetzelfde. Gestut door waanzinnig strakke drummotorik van Sander Evers is in feite alles mogelijk. Met technische spacerock en een zorgvuldig opgebouwde set stijgt Monomyth steeds verder op. De op volle toeren draaiende rookmachine helpt dan natuurlijk ook wel, ik begreep dat buiten de zaal zelfs het rookalarm afging. Binnen niks van gemerkt, daar ging onze trip hoger en hoger. Thomas van den Reydt is de laatste gitarist in Nederland die nog de dubbele hals bespeelt, het klinkt echt geweldig. Dit is een sublieme spacetrip. Ik zeg het nog maar een keer: Monomyth is misschien wel de beste liveband van Nederland.

Het is vervolgens even omschakelen naar Conan, die aan het begin van de Europese toer Utrecht al aandeden, maar die ik nu pas in Leeuwarden kan meepikken. Conan straalt in alles uit dat het hier met monumentaal volume de tent komt afbreken. Als we in de hoezen van de band al een wat Game of Thrones-achtige sfeer proeven, dan weten we ook op voorhand al wel dat de kans klein is dat iedereen dit overleeft. Mijn god, wat een bruut geluid van deze verpulverende mastodonten. Conan speelt fenomenale sludge, maar toch maakt het minder indruk dan eerder op de avond bij Monolord. Misschien heeft het te maken met het vreemde contrast tussen het monstrueuze volume en de schelle zang. Dat is wel even interessant, maar na een paar nummers wringt het wat. Niettemin: dit is bepaald geen kritiek, want Conan is een zeer waardige betonmachine op deze tweede avond van Into the Void.

We besluiten dat Tombstones hier niet meer overheen kan en sluiten deze editie van Into the Void af. Dag 2 was een heel stuk beter dan dag 1, met meer verrassing, meer variatie en algeheel een veel hoger niveau. Ik blijf dus een beetje bij mijn stelling dat Into the Void op één avond ook zou kunnen, met het beste van wat nu over twee avonden verspreid is.

Maar laten we niet zeuren, want uiteindelijk nooit een straf om een heel weekend Leeuwarden op zijn hardst te doen. Into the Void is immers waarschijnlijk wel het meest relaxte en gemoedelijke festival van Nederland. De sfeer is het hele weekend uitstekend. De bands spelen vrijwel allemaal op hun top, het geluid en licht zijn geweldig, en door de bank genomen is dit natuurlijk een heel fijne verzameling strakke underground bij elkaar.

Goede kans dat we er volgend jaar weer bij zijn.

Andere reviews:
Never Mind the Hype
3 voor 12 Fryslân

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: