Incubate december 2016 – Tilburg, 10-11 dec.

Incubate is een fijnproeversfestival van grote waarde, na veel gedoe in 2016 opgesplitst in vier kleinere, maar nog altijd tweedaagse festivals in Tilburg. Darth Faber wil elke keer wel, maar met goede en slechte excuses komt het er telkens maar niet van. Gelukkig hebben we dan nog Wookiee Alex Chewbacca, goeroe der underground films en groot kenner van dito bands. Dat hebben we nodig! Zie hier verslag.

Na jaren van overlap met het BUT Film Festival zie eindelijk kans om INCUBATE te bezoeken. Het festival is in 2016 om budget redenen over vier edities uitgesmeerd. De Condor Gruppe eert de artiest Moondog met een korte hommage. Te kort, de nog net gehoorde slotakkoorden herinneren om in het vervolg op tijd te komen bij het strak georganiseerde festival.

OHHMS past maar net op het kleine podium van de leukste kroeg van Nederland: Little Devil. De gedrongen Engelse botsen telkens tegen elkaar op, maar laten zich niet ervan weerhouden om een fijne, afwisselende brok stoner-doom neer te zetten.

Yokokola is een vertrouwd geluid uit Rotterdam, maar weet te verrassen met een psychedelische wave-achtige act. De in donker glitter-grijs gehulde Sidhi was toe aan iets anders dan punk, het Tilburgse publiek wil er nog niet aan, en de Rotterdamse fanbase ontbreekt. De sfeerloze V39 zaal helpt ook niet, met de op een gemeentelijk zwembad lijkende ingang. Menige Friese zuipkeet heeft betere verlichting.

Snel door naar Oathbreaker, op Studio Brussel veel gedraaid. Even door de krappe Extase langs de PA worstelen (heb je nu werkelijk 300 knopjes op een rij nodig?) voor het heftige black metal geluid. Soms krijsend, dan weer kristalhelder zingend komt Caro Tanghe boven de fijne dreun uit. Denk niet aan Within Temptation, maar aan de straffe Belgische metal van de afgelopen jaren.

De beer is los, en het kan niet anders of Oozing Wound maakt het feestje compleet. De driemans formatie uit Detroit maakt snelle trash met een vleugje garage punk en speelt met een vrolijke set de zaal volgens de letter plat. Een gedrongen opgesteld drumstel, zodat je nog sneller kan drummen, een bassist met een klein, licht basje, dat hij als een gitaar bespeelt. Topper, een van de leukste optredens van het bijna afgelopen jaar! Voor de sneue thuisblijver is het nummer Welcome to the Spaceship, Motherfucker enig soelaas.

Vroeg naar het nest, een heel mooi opgeknapt AIRBNB pand met een alleraardigste verhuurster, die ook vrijwilliger is bij het festival, en wel de grootste Nick Cave fan van NL moet zijn.

De tweede dag begint vroeg met maffe Belgische 3((0)),((0))((0))((0)) M((O))nkies, een soort parodie op Sunn O))), en niet alleen door de haakjes in de bandnaam. Het is een droneproject van de noiseband 30,000 Monkies. Zes dreunende gitaren, zes in gekleurde, op teletubbies lijkende monnikspijen gehulde mafkezen, die de verplichte rookmachine hebben ingeruild voor een confetti-kanon.

Serieuzer stoner-werk brengt het Groningse Menhir. Fijne dreun, al kan de zanger/gitarist zichzelf telkens niet horen, en klinkt af en toe verkeerd.

Wat volgt is zowel lachwekkend, als zielig te noemen, de enige flater van het voor de rest kundig geprogrammeerde festival: Sariola. Bij het eerste nummer krullen de teennagels al de verkeerde kant op. Een zangeres die werkelijk helemaal niks kan – wanhopig krijsend en gillend, na een nummer al buiten adem, met een amateuristische band. Zouden ze zichzelf niet zo serieus nemen (het zijn Duitsers), mochten ze wel op de BUT optreden, maar deze act hoort niet thuis op INCUBATE, met hun opplak kostuums van nepbont. Snel weg, op na Turia, in een adem genoemd met het fraaie Terzij de Horde (waarom zijn die er niet?).

Na de kleine zalen is het nu tijd voor 013, voor Thaw, die de kunst verstaan om een zaal van 6.000 kuub te vullen met nare drone en galm. Lekker.

Absu brengt luide death metal, in de tot Dudok omgebouwde kerk. De Heer is ruimdenkend tegenwoordig, muzikale duivelsaanbidding brengt verlossing.

Eigenlijk was alles tot nu toe opwarming voor het langverwachte Year of No Light, een Franse band met een indrukwekkende line-up: twee gitaren, twee bassen, twee drumstellen, een podium vol elektronica en een replica van de Chinese muur aan versterkers en monitors (Marshall en Orange). Knetterhard edoch gevoelig op elkaar afgestemd weet dit 60 minuten kippenvel te bezorgen en ontroering dankzij de uitstekend gecomponeerde, lange nummers. Fabuleux!

Tussendoor terug naar de kerk, God knijpt alweer een oogje toe bij Possessed, death metal grondleggers. IJzersterk en met een zwaar, metalen geluid dat naamgevend is voor, wel… heavy metal/death. Zeer goed!

Ook langverwacht en veelbeluisterd is het Japanse Boris, speciaal ingevlogen om hun baanbrekende album Pink geheel te vertolken. Door rechtlijnige metalfans als niet stijlvast gezien, zijn ze een vreemde eend in de bijt, ergens tussen metal en arty noise in. Ze weten een fantastisch podiumbeeld neer te zetten: roze-blauw gekleurde rook, met op de voorgrond raggende, in het zwart gehulde Japanse muzikanten. Hun mix van hardrock, metal, drone en zelfs shoegaze is niet voor iedereen, maar ik ben toch wel zwaar onder de indruk.

Belphegor ziet eruit als black metal (corpsepaint) maar het klinkt meer death-achtig en is als tiende band op een dag net niet bijzonder genoeg. Met laatste kracht weet ik mij daarna nogmaals naar Little Devil te slepen, voor de Zweedse death Sorcery, en voor de afterparty.

Op weg naar huis langs alle locaties besef ik hoe leuk Tilburg als rockstad is: elke straathoek heeft wel een kroeg met podium en een uitgebreide kaart betaalbaar speciaal bier. Hopelijk was dit niet de laatste editie van het in zwaar weer verkerende festival.

Andere verslagen:

  • Uitstekend verslag van Opduvel voor de zaterdag en de zondag.
  • 3voor12 Tilburg was er natuurlijk ook bij, met blogs van de zaterdag en de zondag.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: