Hammerfall – TivoliVredenburg, Utrecht, 16 jan. 2017

Zoveel gelegenheden zijn er niet om de metaltruitjes weer eens uit de kast te trekken, dus ik zoek mijn Mötörhead-shirt er weer eens bij. Het volgende gesprek ontspint zich met bijdehandte zoon (8):

“Papa, eigenlijk ben jij ook niet echt hip hè.”
“Hoe kom je daar nou bij jongen?”
“Duh. Je kleren bijvoorbeeld. Zo’n shirt, dat kan toch niet?”
“Mijn prachtige Mötörhead-shirt! Als dat niet voor hippe mensen is, voor wie dan wel?”
“Nou, ik vind het eigenlijk meer iets voor hangjongeren.”

Aldus gaat deze niet zo hippe hangjongere een avondje hardrocken met Hammerfall in de Ronda. OK, hip is het niet, maar leuk is wel! Het eerste voorprogramma missen we, maar imag3297bij Gloryhammer vallen we lekker binnen in een totaal over the top stukje metalcabaret. Met een naam die rechtstreeks uit de Metalbandnamegenerator zal zijn gekomen en slingerend met een enorme hamer worden hier werkelijk alle metalclichés uit de kast gehaald. Gloryhammer is er de band niet naar om op uit om muzikaal grensverleggend bezig te zijn, maar de zanger is een Bruce Dickinson in wording met een enorme drang tot publieksparticipatie. Een jongen uit het publiek wordt crowdsurfend op pad gestuurd om bier te halen in the intergalactic fortress, “and by that I mean: the bar!”

Ik kende Gloryhammer niet, maar het meebrullende publiek zit duidelijk vol fans. Voor mij staat iemand met een eenhoorn op (!), anticiperend op een nummer daarover. Waarom niet?
“Do you wanna hear one more song, Utrecht? One more song about unicorns?”
“Yeah!”
“That’s perfect, because we have one more song, about unicorns!”
Gloryhammer zou namens Zweden een mooie inzending zijn voor het songfestival.imag3293

Na zo’n feestje klinkt Hammerfall als een verwoestende metalmachine. Er is natuurlijk een mooi decor, een getrapt podium om goed over het publiek uit te kunnen kijken, een soort van rookpluimmachines en uitstekend licht, maar wat vooral opvalt is hoe ontzettend goed hier gespeeld wordt. Dit soort powermetal is heus nog niet makkelijk (zie voorgaande Gloryhammer), maar de mannen van Hammerfall zijn ongelooflijk goed op elkaar ingespeeld. Dat wordt geen technisch riedeltje, maar een energieke en retestrakke show die serieus recht doet aan het zo vaak verguisde genre.

Hammerfall is wel een lekker overzichtelijke band, want ook zonder dat je de nummers kent kun je alles meezingen. Zo werkt dat in de hardrock. Na driekwart van de show volgt een uitstekende lange combinatie van nummers van de twintig jaar oude eerste plaat, Glory to the Brave, eerst met een lang instrumentaal stuk, pas later komt zanger Joacim er weer bij voor o.a. een stukje Hammerfall (de song). Dit zit echt wel heel erg goed in elkaar. Daarbij zal overigens ongetwijfeld meespelen dat de setlists van de shows in deze tour elke avond exact gelijk zijn. Aan de andere kant, nieuwe drummer Johan zit pas net een maand in de band, maar mitrailleurt alsof hij er in de Eerste Wereldoorlog al bij was.

imag3322-2Je stelt je op gegeven moment bij dit soort bands voor dat er ergens in de carrière een kantelpunt moet zijn geweest, zo’n punt waar het succes zo groot wordt dat het geen hobby meer is maar serieuze business wordt. Dan kun je niet meer terug naar het leven met metalshirts in de kast die er alleen voor gelegenheden nog uit gehaald wordt. Dan wordt metal je leven. Is dat erg? Welnee! Niet voor Hammerfall! “Our work is to play metal, to drink beer and to hang around with our friends.” En eigenlijk willen we dat allemaimag3380al.

Natuurlijk, Hammerfall speelt metal by buzzwords. Ook hier niks grensverleggends, maar meer een soort van Bob Ross in de muziek: de kadertjes liggen vast, dit is traditionele powermetal volgens het boekje. Niettemin: er zijn er maar weinig die het vervolgens zo retestrak inkleuren als Hammerfall. En laten we wel wezen: hardrock klinkt voor velen misschien oppervlakkig, maar heeft een diepgang tot aan de ziel. Hardrock luister je niet, je leeft het. Op mijn begrafenis mag men Last man standing draaien. Hammerfall dwingt vanavond respect af met een uitstekende ode aan het mooiste genre dat er bestaat.

img-20170116-wa0010imag3401imag3340-2

Advertenties
2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: