Trentemøller – TV Ronda, Utrecht, 20 jan 2017

Vanavond heeft TV liefst 12 producties in huis. Dit is een avond zoals het bedoeld is voor ons cultuurpaleis, overal mensen en aangename drukte, alle barretjes open. En dat zonder festival, maar met parallelle events. Zo zien we het graag!

In de grootste zaal staat Trentemøller, geen kleine jongen, en uiteindelijk is de Ronda dan ook stijf uitverkocht. Anders Trentemøller uit Denemarken heeft een fijne en goed te behappen sound, van die cinematografische soundscapes waar je lekker op weg kunt dromen en op de steviger momenten ook een lekker dansje aan kan wagen. De laatste plaat Fixion staat in huize Darth Faber regelmatig op, want je kunt er lekker op werken en het is ook goed te pruimen voor vrouw en kinderen. Benieuwd of daar live wat meer peper in de reet gaat.

Die laatste plaat, dat is dus eigenlijk wel een mooie collage van oldschool wave in een opgefrist jasje. Trentemøller brengt dat met vier collegamuzikanten, gezamenlijk een mooi en vol geluid vol diepe, zware bassen. Eerder deze week was ik al bij classic hardrock en bij de godfathers van de industrial, maar harder dan vandaag ging het qua volume nog niet. Weer chapeau voor het geluid in de Ronda, het klinkt echt loepzuiver goed vanavond.

Op Fixion zingt Jhenny Beth van de Savages nog een nummertje mee, maar vanavond is ze er niet bij en moeten we het doen met een wat onbestemde zangeres, die enorm lijkt op die dame van Everything But The Girl. Zo klinkt ze eigenlijk ook wel. En vanaf het punt dat we ons dat realiseren wordt de avond een soort van popquiz voor new wave en shoegaze: we horen een basje van The Cure, een riedeltje Talking Heads, hier en daar wat van Curve.

Dat leidt natuurlijk wat af, maar is het verder nog wat? Dat hangt er maar net vanaf hoe je het bekijkt. Trentemøller speelt pakweg anderhalf uur vol met een heel degelijke set, het licht is mooi, het geluid is superieur. Maar als het criterium ‘peper in de reet’ is, dan kun je ook stellen dat degelijk een vorm van saai is. Muziek om bij te werken of om vrouw en kinderen niet te ontrieven, ik zei het al. Leuk voor thuis, maar live mag het wel een paar niveaus spannender. De zangeres heeft weinig dynamiek in haar stem, ze pakt de zaal bepaald niet bij de strot (zoals Jhenny wel zou doen). Muzikaal is het heel keurig, af en toe met flink dansbare beat, maar allemaal wel netjes binnen de lijntjes van het betamelijke. Even op de telefoon kijken of er nog nieuws is (ach gut, Trump is president), even een biertje halen, praatje maken, appje sturen. De band leidt me er niet echt van af, maar irriteert ook niet.

Zo gaat iedereen blij en tevreden naar huis. Het weekend is begonnen, maar morgen zijn we wel weer vergeten waar we vanavond ook al weer zijn geweest.

imag3586

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: