King Champion Sounds – DBs, Utrecht, 24 feb 2017

Het is een schande van deze tijd dat de band met één van de beste albums van 2016 amper honderd bezoekers naar DBs trekt vanavond, maar King Champion Sounds is er niet de band naar om daar bij stil te staan. Hier staat niet zomaar een bandje, maar iets wat je een ‘supergroep’ kan noemen. Ga maar na: GW Sok (ex-Ex) doet de vocalen, J Mascis (Dinosaur jr.), Mike Watt (Stooges) en Ab Baars spelen op de plaat (maar niet op het podium) een riedeltje mee, en het geheel is bij elkaar geproduceerd door Ajay Saggar, ooit geluidsman bij My Bloody Valentine. Op het kleine podium is het met acht man/vrouw dan ook volle bak.20170224_223241

King Champion Sounds is nauwelijks muzikaal te vatten, stilistisch integreert het spoken word, punk, freejazz en noise en nog wel meer. Dit is geen concert, dit is een weldadig bad voor iedereen die het experiment koestert. GW Sok declameert zijn teksten als een betere versie van Mark E. Smith, met in zijn hand gedurende het hele concert een setje papier waarop alles waarschijnlijk staat uitgeschreven, maar waar hij geen moment naar kijkt. Het daagt mij dat Sok feitelijk al rapte voordat het woord bestond. Ga hier maar eens les nemen, jongelui van Broederliefde en New Wave! Zó knal je een tekst de zaal in!

A foggy day in Rotterdam is een vertaald gedicht van C.B. Vaandrager, bekender van het korte gedicht “De kroketten in het restaurant, zijn aan de kleine kant”, dat zelfs de grote Komrij haalde. Maar dat terzijde. Het nummer leunt op een geniaal basloopje, waar de rest van de band heerlijk overheen kan knallen. Het is ook het nummer waar de blazers het best tot hun recht komen; in de meeste andere nummers geven ze vooral extra inkleuring, maar geen eigen laag. Afsluiter is het niet veel minder geniale Mice, rats, roaches, het eerste nummer en tevens een goede samenvatting van de plaat en dit concert. Dit is wat er gebeurt in een melting pot vol creatieve energie. Gaat dat zien, beste mensen, want Nederland heeft er weer een band van grote alure bij!

20170224_223203-2

20170224_23184420170224_225443

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: