#Stembangen -DBs Utrecht, 3 mrt 2017

Op het raakvlak van politiek en hardcore/metal vinden we een interessante biotoop van betrokken muzikanten en bevlogen politici, die veel te weinig meer bij elkaar komt. Ooit was dit een heel natuurlijke combinatie, die samenkwam op de podia in de zaaltjes van de krakersbeweging, maar na een kwart eeuw in de neoliberale marinade zijn dit inmiddels professionele uithangborden van gemeentelijke cultuurmarketing geworden, hangend aan het infuus van platte popmuziek en middle of the road politiek. Waar is die de politieke hardcore en de hardcore politiek dan nu gebleven? Gelukkig zijn er nog zalen als DBs en gelukkig zijn er nog politici als Esther Ouwehand. Dit komt vanavond samen in Stembangen, voor een mooie combi van harde herrie en keihard debat.
20170304_001133Stembangen: “Politieke liefhebbers van hardcore, metal, hardrock en meer kruisen de verbale degens over onder andere zorg, cultuur, immigratie en muziek!” Geoganiseerd door Hendrik Jan Derksen (Zwarte Cross) gaan vanavond (kandidaat)Kamerleden Esther Ouwehand (PvdD), Peter Kwint (SP), Huub Bellemakers (GroenLinks), Giselle Schellekens (PvdA) en Rico Brouwer (Piratenpartij) met elkaar in debat. Lekker links, maar het CDA heeft nog echt geprobeerd er bij te zijn, wordt ons verzekerd (ja ja). Wat moet Darth Faber hier mee? Aha, er zijn ook bands: Teethgrinder, Sisters of Suffocation en Stark.
Als ik binnenkom staat Stark uit Arnhem al lekker energiek los te gaan, met onverstaanbare politiek geëngageerde teksten. De zangeres heeft een tof T-shirt met ‘Post Milk Generation’ en ze stuitert alsof ze net drie liter Red Bull achter de kiezen heeft. Dit is behoorlijk classic hardcore. Vooral de bassist klinkt retestrak, waardoor het onzuivere gestuiter ook best wel kan. “Het volgende nummer gaat over het feit dat als iets een traditie is dat dat niet wil zeggen dat je het ook moet behouden. Dit gaat over Zwarte Piet!” De keuze van maatschappelijke thema’s kan nog wel wat scherper, maar het engagement is zeker. “Heeft er al iemand zin in de debatten?” vraagt de zangeres. “Neu!” zeg de zaal. “Dan doen we nu een interpretatie van Paradise by the dashboard light!” “Doe dan maar debatten!!”
Dan is het tijd voor de politici in een serieus debat over serieuze vraagstukken: de zorg! Onder kundige leiding van Derksen neem ik kennis van de oneliners uit de verschillende verkiezingsprogramma’s. De introductie is trouwens ook wel aardig. Peter Kwint kennen we wel als hardcore-jongen, Huub Bellemakers wil meer metal in de politiek, en Esther Ouwehand is politiek legendarisch door de harde ceedeetjes die ze regelmatig meebrengt voor minister Kamp – die daar ook als een baas op reageert! Rico Brouwer bekent op het podium helemaal niet zo’n hardrocker te zijn, maar wel bassist in Springsteen-achtige bandjes. En Giselle Schellekens houdt eigenlijk van alles maar niet van hard, zo zegt ze, maar ze vond Stark dan weer wel heel goed. Nou Giselle, dan ben je er al bijna! Welkom bij de hardrockers!
20170303_232021-2

Dan de lieftallige zusjes van Sisters is Suffocation, die haast verlegen het podium betreden en vervolgens een teringgloeiend harde bak metal op ons los laten. Allejezus! Het schattige zangeresje is op slag veranderd in een keihard gruntende strot. Wie bij het debat even was weggedut is er nu weer helemaal bij. De sisters op bas en gitaar staan grijnzend tekeer te gaan, terwijl de drumster een soort van hoempa-metalritmes er in gooit. Dit is muzikaal heel niet misselijk, death metal met flinke scheuten post metal er doorheen. Ik kan er de politiek nog niet zo in ontdekken, maar het is lekker underground. Zou mooi zijn om met deze zusjes nog eens het songfestival op te schudden, is ineens zo’n gedachte die me bekruipt.

20170303_223647-2

In de tweede ronde van het debat gaat het onder andere over cultuur en popmuziek (als alomvattende term voor alles wat niet Bach is, vermoed ik). Belangrijkste punt is wat mij betreft: waarborg een culturele infrastructuur van oefenruimtes en podia. Maar ja, dat is dan weer grotendeels gemeentelijk beleid. Er is ook nog tijd voor een vraagje uit de zaal, die wonderlijk genoeg gaat over de inspraak van de islam in internationale gremia als de VN. Een rationele reactie zou kunnen zijn dat religies überhaupt niet vertegenwoordigd zijn in multilaterale constellaties gebaseerd op het concept natiestaat, maar dat er wel degelijk iets valt te zeggen voor een uitbreiding van bijvoorbeeld de in termen van politiek-economische verhoudingen toch zeer gedateerde Veiligheidsraad met grote opkomende economieën als India. Een emotionele reactie zou kunnen zijn als die van de dame voor in de zaal, die even helemaal flipt bij de term islam en het feitelijk wel genoeg vindt daarmee, want zo goed gaat het allemaal niet in Zuilen, waarna ze boos de zaal verlaat. Zo komt er dan toch nog mooi wat extra vuur in het debat!

Nog steviger gaat het er aan toe met Teethgrinder, grindcore van een verbluffende intensiteit. Had ik het eerder over een energieke band? Had ik het over een harde band? Teethgrinder is van alles de overtreffende trap. De band gaat zo beestachtig te keer dat zelfs de Partij vd Dieren even naar adem hapt. Teethgrinder is duister, knetterhard en, ja ik zeg het nog maar eens, intens. De zanger dondert tussendoor nog van het podium, maar dat past wel in deze set. De plaat heet Nihilism en dit verschroeiende optreden maakt wel duidelijk waarom. Niets blijft overeind, tot ons fundamentele zelf. Stiekem misschien wel de meest politieke band van de avond.

 

En dan nu op naar de verkiezingen. Niet vergeten te stemmen allemaal, 15 maart is het zover. Dat de hardcore u maar veel wijsheid heeft moge brengen. Dit Stembangen-debat was in elk geval zeer vermakelijk en jawel, ook best informatief.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: