Underworld – TV Ronda, Utrecht, 14 mrt 2017

Daar zijn ze weer, het niet te stoppen Underworld, dat mij elektronische muziek leerde waarderen. Ik zag ze al in 1995 op Roskilde en ook twee jaar geleden nog, tijdens de jubileumtoer voor de geniale eerste plaat Dubnobasswithmyheadman. Ze staan nu liefst drie avonden achter elkaar voor een uitverkochte Ronda, de tijd van Underworld is dus nog lang niet voorbij. Ook al wordt Karl Hyde later dit jaar zestig, jawel, maar als de diesel eenmaal is opgestart gaat hij nog als de brandweer.

Ik ben er op de middelste avond bij. Underworld knalt er twee uur lang stevig op los. Het is een uitgekiende set, met de lekkere trance van Skyscraper en het eeuwigdurende Juanita om er in het eerste half uur even lekker in te komen. Ooit speelde Karl Hyde hierbij gitaar,  maar dat is tegenwoordig niet meer. Hyde oogt aanvankelijk nog wat lethargisch, maar later blijkt dat het kruit is opgespaard voor knallers als King of Snake, verderop in de set. Knetterhard, gehuld in rook en stroboscopen omvat Underworld ons voor een waarlijke totaalervaring. Absoluut hoogtepunt van de avond.

20170314_211350 (2)De voorgaande avond kreeg men nog de geniale Dark train-versie van Dark & Long, wat mij betreft het beste wat Underworld ooit gemaakt heeft. Vandaag zit die er helaas niet in, maar wij krijgen verderop in de set weer Rez, dat er uiteindelijk natuurlijk niet veel voor onder doet. Ik blijf wel de nummers van de eerste twee platen een stevige slag beter vinden dan het navolgende werk, inclusief de toch best aardige laatste plaat Barbara Barbara we face a shining future. Maar niet gezeurd, want menig band zou zijn ziel aan de duivel verkopen voor zelfs een paar van de mindere nummers.

Al vanaf de eerste minuut gaat het publiek uit zijn dak alsof we hier bij de Toppers staan. Voor mij staat een zestiger hard te stuiteren om indruk te maken op zijn véél jongere missie (of dochter), naast mij staat iemand die verdacht veel op lullo Kamphuijs lijkt, verderop wordt groepsgewijs gehost en iemand met een ‘Underworld groupie’-jasje knalt bij elk nummer een pijpje confetti de lucht in. Ik hoor ineens ook opvallend veel Brabanders. Wa zeggegij? Underworld is godverdomme carnaval geworden! Dit is toch wel een stukje minder. Het volume staat gelukkig op oorvergruizend hard, waarschijnlijk tegen het onophoudelijke gelul van gezelligheid in de zaal. Ineens bekruipt me de angst dat het publiek met Underworld aan de haal is gegaan, Lager lager klinkt met dit publiek ineens verdomd veel als minder minder… Argh.

Mixed feelings ineens, maar ik vertik het om dat Underworld te verwijten, want die geven ons wederom een verpletterende draai om de oren als een van de weinige bands in het genre die alle tijdgeest fier weerstaat.

20170314_22170420170314_205651 (2)

 

20170314_220553 (2)

Setlist: http://www.setlist.fm/setlist/underworld/2017/tivolivredenburg-ronda-utrecht-netherlands-1bf93154.html (let op, er klopt niks van de albumsstatistieken, zei de wijsneus).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: