The Homesick, Lewsberg – ACU, Utrecht, 13 april 2017

Terwijl half Nederland vanavond zijn tijd verdoet met het jaarlijkse dieptepunt van de retecommerciële EO-kruistocht, moeten we tot in de krochten van de ACU afdalen voor culturele verlichting met The Homesick. Jahaa! The boys uut Dokkuuuuum!

The Homesick speelt een paar avonden met Lewsberg, een splinternieuwe band uit Rotterdam. Ze treuzelen wat met aanvang, maar als de zaal dan goed gevuld is komen ze snel los met een fijne set van lekker slordige slacker in de beste traditie van Naive Set of Ultimate Painting. Lewsberg oogt als een wat wonderlijk collectief, met een moeilijk kijkende linkshandige gitarist, een aanvankelijk wat nerveus ogende maar strak bassende dame, een op het oor doodgewone drummer die zich onderscheidt met eenvoud die kunde verraadt, en een zanger/gitarist die oogt als een consultant strategic public management voor middelgrote gemeenten. Dat geeft een aangenaam rommelige mix, met lekker dissonante gitaarloopjes die fijn drijven op de lekker in het gehoor liggende ritmesectie. In het begin dwaalt het soms wat al teveel af in uitweidingen, maar met name in het laatste nummer laat Lewsberg het vermogen horen om tot lange trance te komen, zoals Kevin Morby dat ook zo goed kan. Dit is een veelbelovende band! Er is vooralsnog alleen maar een cassette beschikbaar (en Darth Faber heeft zijn taperecorder ergens achter op de vliering staan), maar er zijn concrete plannen voor meer, heb ik vernomen. 20170413_213545
The Homesick zet eerst even flink de pedalen voor feedback, galm, echo en reverb open voor wat je een slacker versie van postpunk zou kunnen noemen. The Homesick verovert op volstrekt autonome wijze heel Nederland vanuit hometown Dokkum. Heel Nederland? Nou, vorige maand bij DWDD begrepen de randstedelijke hipsters er niet veel van had ik de indruk, en ook de Acu staat vanavond niet helemaal vol, maar daar tegenover staat dan wel dat het veel waard is om gewoon lekker eigenwijs te kunnen zijn.

The Homesick komt wat tam op gang vanavond, de diesel moet even opstarten. Dat past natuurlijk niet zo goed bij de niet al te lange set, maar na een paar nummers komt toch de gang er wel in. De nummers van de spiksplinternieuwe plaat Youth Hunt liggen wat vriendelijker in het gehoor dan wat ik hier de vorige keer hoorde. Dat ging er toen stevig op los, maar die knalharde randjes zijn er tegenwoordig wat vanaf. Voordeel daarvan is dat er veel meer gelaagdheid hoorbaar is, inclusief die lekker20170413_224417e 80s gitaar, die Elias Elgersma ook bij zijn andere band Yuko Yuko zo prominent laat klinken.

Met al die galm worden de vocalen een soort van extra instrument, in plaats van tekst bij muziek, al wordt achter mij gesuggereerd dat het wel Fries zal zijn. Ha! Gelul natuurlijk. Bovendien: de titels van de set en van het album suggereren dat er wel degelijk sprake is van tekst, in de zin van inhoud, en dat die hele kut-Passion hier stevig repliek krijgt… toch? Of vertelt The best part of being young is falling in love with Jesus dat The Homesick vanavond toch liever in Leeuwarden was geweest? En waar gaat Mattheus eigenlijk over? Niettemin: alleen uit Dokkum kan een nummer over Bonifatius komen, de eertijds ter plaatse om zeep geholpen evangelist die het later klaarspeelde om des stads beschermheilige te worden, inclusief een eigen (door mijn eigen pake Dirk nog gemetselde!) kapel en bron.

Hoe het ook zei, na 9 of 10 nummers zegt Jaap galmend “We hebben de toegift er maar meteen bij gedaan, tot ziens”, waarna de band het weer voor gezien houdt. Beetje kort optreden dit, als je het ziet in reistijd ben je in deze tijd net van Dokkum in Steenwijk, maar een lekker avondje is het wel. Hopelijk gauw weer terug in Utreg, want van The Homesick krijg ik niet snel genoeg.

20170413_222152

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: