Emma Ruth Rundle – TV Cloud 9, Utrecht, 24 april 2017

De dagen lengen, de lammetjes dartelen al weer door de wei en de bloesem barst uit de knoppen, maar dat is geen enkele reden voor vreugde of romantiek, want deze maandagavond wordt aangenaam verduisterd met de gothfolk van Emma Ruth Rundle en Jaye Jayle. Utrecht is passend toegedekt met dikke grijze wolken en als Emma begint te spelen begint het ook zachtjes te regenen. Love it when a plan comes together.

Het leek me op voorhand wat optimistisch om op een maandagavond de hele Cloud Nine zaal te willen vullen met dit soort duisternis, maar bovenin ons plaatselijke cultuurpaleis blijkt dus nog een podium te zijn! Dat was mij tot vandaag volledig ontgaan. Recht tegenover de ingang van de Cloud Nine is dus nog een klein podium, aan de kant van de Bijenkorf zeg maar. Het is een hoog zaaltje, met een barretje achterin, wat aangename zitplekken, en gek balkonnetje zelfs, en plek voor een man of 150. Het heet blijkbaar ook gewoon Cloud Nine, de marketingadviseur had blijkbaar geen extra namen meer paraat.

Hier gaat het dus gebeuren.

Het kleine zaaltje is gevuld met pakweg zestig liefhebbers. Ik zie shirtjes rondlopen van Sunn O))), Swans en Neurosis, met de credibility van Emma bij de stevige jongens zit het wel snor. Niet voor niks heeft ze de avond vooraf blijkbaar ook nog Roadburn gedaan. Aftrap is door Jaye Jayle, die ik niet ken, maar frontman Evan Patterson heeft al wel ruimschoots zijn sporen heeft verdiend in metalband Young Widows. Inmiddels is er ook een split-EP met Emma Ruth Rundle uitgebracht en straks blijkt de band ook grotendeels de achtergrondband van Emma te zijn. Jaye Jayle oogt haast als Cave – niet in het minst vanwege de harige sidekick op bas -, maar ook Timber Timbre en Wreckmeister Harmonies klinken hier door. Dit is waarlijk een opbaring! De nummers worden goed lang uitgesponnen, de band is niet bang om spanningsvolle stiltes te laten vallen, om vervolgens met creepy noisegedreven folkrock weer helemaal los te gaan. Jaye Jayle, onthou die naam!

20170424_212415Emma Ruth Rundle is al een tijdje actief op het raakvlak van postrock, darkfolk, en Kate Bush, met een soort akoestische versie van Chelsea Wolfe, waarmee ze ook doet denken aan bijvoorbeeld Sharon van Etten. Op de prachtige platen Some Heavy Ocean en vooral Marked for Death geeft ze kleur aan de vaak zo zwartwitte gothic. Dat horen we vanavond in alle diepgang terug. Emma begint met een paar nummertjes solo, voor een muisstille zaal, begeleid op haar galmende akoestische gitaar. Af en toe geeft ze met haar hakken een ritme aan, een geinige aanvulling.

De stilte van de zaal maakt haar een beetje nerveus, lijkt het, wat net bij Jaye Jayle ook al zo was. Maar het is stilte vol bewondering en dat doet Emma toch ook zichtbaar goed. Emma is er bovendien niet bang voor om zich volledig open te stellen voor het aandachtige publiek. We zijn met maar weinig, maar dit is wel een stelletje fijnproevers bij elkaar! Na een paar solonummers komt de band er bij. Verdomd, als dat Jaye Jayle niet is. Dat scheelt weer in de reiskosten. Met de band erbij krijgt het geheel pas echt de reikwijdte en de kleur die we ook op de platen horen, tussen creepy gothfolk en ijzingwekkende schoonheid in.

Emma heeft een expressieve performance en op een gegeven moment gaat het wel opvallen dat Emma iets raars doet met haar mond, alsof even twijfelt tussen het uitspugen van een hete bitterbal en het blazen van een kauwgombal. Het hoort bij haar zang, blijkbaar, we zullen bij gelegenheid haar logopedist er eens op aanspreken. Het zit mij verder niet in de weg, zeker niet bij prachtige nummers als Protection en Furious Angel. Na pakweg een uurtje is het al weer voorbij, maar Emma én Jaye Jayle hebben hier weer een paar devote zieltjes gewonnen.

20170424_213825

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: