Spasmodique, Stöma – DBs Utrecht, 20 mei 2017

Voor het eerst in 13 jaar is Spasmodique weer eens in town. Gek genoeg heb ik ze in de in de afgelopen decennia nooit eerder live gezien, maar de band is natuurlijk niet aan mij voorbij gegaan en Spasmodique hoor gewoon in het rijtje Nederlandse klassiekers als Ivy Green, Fatal Flowers, Brood, The Ex, enz. Kortom, alle seinen op groen voor een avond der legenden, en misschien wel een legendarische avond.

Dat begint bijzonder goed met Stöma, een ongrijpbaar geniale tweemansband met drum en bas, vol van funk en metal, maar alleen ter indicatie, want dit is volstrekt buiten alle genres. De drummer plamuurt een onderlaag van onnavolgbare ritmes, met zijn dubbele bass en zeker zes bekkens. De bassist legt daar laag op laag aan briljante basloopjes overheen, naar het schijnt nog deels geïmproviseerd ook, vol van fantastisch complexe ritmes en basmelodieën. Het is totaal maf, hij speelt als Les Claypool en declameert zijn absurde teksten alsof hij op nineties college radio zit. “Het volgende nummer gaat over een degenslikker, maar dan met een neonbuis.” Ik kan het niet beter omschrijven. Stöma is het beste dat Darth Faber in tijden heeft gezien.

En dan moet Spasmodique nog komen!

Spasmodique begint met een lang vocaal intro van oude klassieker Retreat in Anger. Meteen vanaf het begin grijpt Ritsema bij de strot om de komende anderhalf uur niet meer los te laten. De band speelt onwaarschijnlijk strak, hard en zeer herkenbaar, tussen wave, punk en gothische duisternis. Ritsema eist alle aandacht op, hij is uitermate goed bij stem, met zijn prachtige bariton, hij zingt en schreeuwt, hij fluistert, bezweert en commandeert.

Pas het vierde nummer of daaromtrent komt het nieuwe materiaal van het recente album Six, de eerste in een decennium of zo. Dit past helemaal tussen het oudere werk. Verdorie, Spasmodique blijkt een tijdloze band! De reguliere set eindigt met een ruim tien minuten durende uitvoering van Savanna Sweatheart, van Six, met The Split Up als een soort van lang outro daarvan. Dit is het soort werk dat ik ook ken van Cobraz, ooit een ander project van Ritsema. De zang van Ritsema bezwerend, vol overgave en haast in trance, de gitaar hard en strak, drum is uitermate dwingend, de bas is onontkoombaar prominent. Dit is echt next level goed.

Bij Spasmodique gaat het niet alleen om de inhoud, maar ook om de de vorm, om de strotgrijpende stijl van de performer in pak Ritsema. Hij spuugt zijn teksten in de microfoon of er net naast, hij klikt met zijn hakken, hij is de voorganger in de kerk vol dorstige gelovigen. Als een paar mensen voorin woord voor woord alles blijken mee te kunnen zingen word ik even bang… wordt het zo’n avond, gaan we straks ook nog met de handjes in de lucht? Wordt dit de avond van de luchtgitarende meezingende subzestiger? Nee, zo flauw is het niet. Spasmodique is zo’n zeldzame band die voor velen hier tot het muzikale fundament van de coming of age hoortzo’n band die levenslang ultiem belangrijk zal blijven. Spasmodique is een band die je pakt, omringt in een muzikale houdgreep en nooit meer los laat, vroeger niet en nooit niet. Er zijn niet veel van zulke bands, dit hoort tot de mijlpalen van het leven in de muziek. Spasmodique is een band die tot aan begrafenissen aan toe gedraaid zal worden. En terecht. Want ook mythische status moet keer op keer heroverd worden, en dat is precies wat Spasmodique hier vanavond doet. Wat een legendarische band is dit, nog altijd.

2 reacties
  1. Niek Steijger zei:

    Helemaal mee eens. Beste Nederlandse liveband, al sinds begin in 1982 en heb het zelf al 12x mee mogen maken, oa legendarische ‘ afscheidsconcert Curtains ‘ in Flevostorm in 1992 dat eindelijk na 25 jaar op Dvd is uitgekomen op de Spasmobox. En nu vanavond allemaal naar the Coathangers gaan in DB gisteren in Roodkapje Rotterdam gezien. Steengoed! Hoort ook in Paradiso, net Spasmodique en allebei nu in de grote Zaal. Niek Steijger

  2. Rob zei:

    “Spasmodique is een band die je pakt, omringt in een muzikale houdgreep en nooit meer los laat, vroeger niet en nooit niet.”
    Quote for Truth-sinds 1989 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: