GNOD – DBs Utrecht, 7 juni 2017

Meedogenloos. Dat is GNOD.

Nog maar kort geleden verscheen de geweldige laatste plaat, met de briljante titel Just Say No To The Psycho Right-Wing Capitalist Fascist Industrial Death Machine, maar volgens mij spelen ze er maar één nummer van. Dat is GNOD ten voeten uit, een band die altijd al weer vele stappen verder is dan de argeloze luisteraar, een band ook die de tijdgeest altijd in de achteruitkijkspiegel heeft. Men is net in Eindhoven al weer druk bezig geweest met de opnamen voor een nieuwe plaat, begrijp ik van de zanger, en daar hebben we nu dus al weer het een en ander van gehoord.

Vorig jaar was GNOD hier ook al zo indrukwekkend, met een stuk sonische mayhem van strafbare proportie, een set die we ook zagen op Eindhoven Psychfest. De band maakte naar verluid ook al veel indruk op Roadburn. Deze keer in DBs in een tamelijk reguliere opstelling van drum, dubbele bas en dubbele gitaar, plus een zanger die ik nog niet eerder had gezien en doe ook iets doet met wat synths. Dat creëert een wall of sound van episch volume. GNOD gaat hard, heel hard, met vaak lange nummers, waarin eerst alles wat ons dierbaar is tot de fundamenten wordt afgebroken om daarna helemaal te kunnen opstijgen in een stevige, naar adem happende krauttrip.

GNOD is meer een collectief dan een band. De aanpak doet wel denken aan Godspeed YBE, niet alleen door die collectieve aanpak en door de veelvuldige samenwerkingen met gelijkgestemden, maar vooral ook vanwege de enorme urgentie. De commanderende teksten zijn onverstaanbaar, maar je weet meteen dat May en Trump en alle aanvoerders van de laatste neoliberale stuiptrekkingen zitten te bibberen in hun paleizen. De geluidsmuur van GNOD is hoger dan welke grensmuur ook, gebouwd op ziedende gitaren en krautende bas. GNOD is meer punk dan wat punk ooit geweest is. GNOD is de soundtrack van de 21e eeuw, snoeihard krautende noisepunk die telkens weer opbouwt tot een onstopbare climax, een geluid van apocalyps, protest en expressie.

wp-1496913641062.

Zie hier ook een review van de onvolprezen Opduvel:
https://opduvel.com/2017/06/08/live-gnod-mai-mai-mai-slo-daze/

Advertenties
2 reacties
  1. Rob zei:

    Geen woord van gelogen-Gnod is onnavolgbaar en verpletterend live.

    • Rob zei:

      En kudos voor zo’n albumtitel nartuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: