De Kift – DBs Utrecht, 9 juni 2017

Misschien wel de grootste productie ooit op het kleine podium van DBs voor de fanfare van De Kift. Dan moeten er nog twee andere bands bij ook en de instrumenten staan tegen de muur opgestapeld. 

Eerste voorprogramma Peerdeman heb ik helaas gemist, ik kom binnen bij Het Brandt. Het Brandt speelt rammelfolk in de beste traditie van De Kift, met fraaie Nederlandstalige nummers in stevige Friese tongval. Zelfs de CD-hoes, knutselwerk in de vorm van een bloemenpers, is door het grote voorbeeld geïnspireerd. Het geeft een beetje een gevoel van “beter goed gejat dan slecht verzonnen”, maar ook zonder de referenties is Het Brandt een hele fijne en sympathieke band, met lekkere banjo, fijne accordeon en bevlogen zang. Fraai. 

De Kift dan! Het is al weer even geleden dat ik ze zag en ook de samenwerking met Rats on Rafts heb ik keer op keer gemist, maar er was een tijd dat ik De Kift naar mijn gevoel zeker vier keer per jaar zag, en ik heb alle speciale CD-uitgaven nog liggen. Hoogste tijd dus weer. 

De Kift is tegelijkertijd vrolijk en vol van weemoed, het is punk, fanfare en poëzie. Wat is het goed ze weer te zien! Het is een heerlijk theater onder aanvoering van Frank van den Bos en Ferry Heijne, met belangrijke rollen op de voorgrond voor iedereen. Vooral de prachtige uitvoering van Orenmens door Wim ter Weele is tranentrekkend mooi. Later in de set hebben we met De witte haring zelfs een fijne meezinger! De stemming zit er goed in. Want wat doe je als de dood afvloeit door het riool van de eeuwigheid? Feesten feesten feesten!!!

De Kift maakt rammelfanfare tot hogere kunst, inmiddels zelfs onderkend door de belangrijkste culturele subsidiegevers. En dat is niet gek want zo eenvoudig is dit niet. Vooral de timing is ijzingwekkend goed. Als de band na een soort van break een paar nummers van een nog te verschijnen nieuwe plaat speelt zijn we even bij De Kift in het oefenhok beland. En dan horen we ook goed hoe lastig die timing is, want ook naar eigen zeggen zit het nog niet helemaal gebeiteld. Het is wel leuk om het nieuwe materiaal te horen, maar de spanning raakt er wel wat uit. Dat hoort De Kift natuurlijk ook dus vooruit! nog een meezinger dan, met de vrolijke Blauwe Mijter. Leve de fanfare van De Kift! Hier word ik blij van.


Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: