Ron Gallo – Ekko, 19 april 2019

De beste rock ’n roll wordt niet gemaakt met orkestrale bombast, maar volgt de essentie: gitaar, bas, drum. En vooral: tijdloos goede nummers. Zie hier de ingrediënten van een uitstekend avondje Ron Gallo.

Ron Gallo heeft in korte tijd drie uitstekende albums uitgepoept. De urgentie zit hoog bij hem en je voelt het ook meteen: hier gebeurt iets. Ekko heeft er een prachtige aankondiging voor bedacht: garagefilosoof uit Nashville met introspectieve feestplaat. En verdomd, dat zit er allemaal in.

Echt goede, puntige, tijdloze rock ’n roll-liedjes, dat horen we niet zo vaak. De essentie van heel een gevoelsleven in een paar akkoorden, dat is verdomd moeilijk. Greg Carter van Reigning Sound kan het, en Ron Gallo kan het: nummers zoals de Stones die al decennia niet meer maken. Ron Gallo is introspectief in zijn teksten en lyrisch in zijn muziek. Het is een parel die nog ontdekt moet worden, want Ekko is maar half vol. Maar mind you, want Gallo speelt met zekerheid straks menig festival plat.

Het is ongecompliceerde rock rechtstreeks uit de garage, met Ron relaxed in zijn tuinbroek, een fijne pompende ritmesectie en mooi aanvullende tweede stem van de bassist. Het is wel doodzonde dat de zang van Ron zelf verzuipt in galm. Het zal wel een artistieke keuze zijn, maar het is nergens voor nodig, want hij zingt er veel te goed voor. Bovendien versta je zo zijn geweldige teksten niet, zoals bijv. de geweldige aanklacht tegen gezapigheid in All of the punks are domesticated (alleen die titel al!). Zo rond het vijfde nummer trekt Gallo een stelletje lookalikes het podium op om een nummertje te doen. Meteen gaat de galm er af, en verdomd, dat klinkt geluidstechnisch aanmerkelijk beter! Sowieso spelen deze gasten heel goed. Wie zijn dit?

Wat blijft hangen is dat Ron Gallo in een uurtje de hele rockgeschiedenis omvat. Ron Gallo grijpt terug op de Stones en de Kinks, hij vindt inspiratie in Jon Spencer en The Oblivians, en hij steelt het vuur van Ty Segall. Maar veel belangrijker nog: Ron Gallo kneedt uit dit verleden een meer dan zonnige toekomst voor de rock ’n roll. Yeah!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: