Crack Cloud – Nijverheid, Utrecht, 21 aug 2019

Vakantie zit er weer op en dat is maar goed ook want in de overloop van het festivalseizoen komt het uiterst spannende Crack Cloud op bezoek. Ekko ligt even in de verbouwing en het concert is neergezet in De Nijverheid. Daar hoorde ik al goede dingen over, dus dit is tevens een mooie gelegenheid voor kennismaking met een mooie nieuwe concertlocatie in Utrecht.

Eerst even over De Nijverheid. Met de ontwikkeling van het Werkspoorkwartier is hier nu ook ontstaan de culturele vrijhaven De Nijverheid, met werkplaatsen, aterliers, een cafe en in de oude loods een mooi verborgen podium, waar sinds kort de underground van Utrecht een nieuwe uitlaatklep vindt. De zaal zelf vinden we een prachtig industrial bedrijfshal, zoals het hoort in oude bedrijfspanden. Er zijn notabene balkonnen zoals in Tolhuistuin, Paard, Melkweg en Pandora. Dit is echt een aanwinst voor Utrecht, niet alleen in de zaal binnen, maar ook in het prachtige café en op de nog veel fijnere hangplekken buiten, waar op gegeven moment het vuur in de enorme vuurkorf onverantwoord lekker hoog opgestookt wordt. Dit is een plek om de hele nacht te willen zijn.

Voorprogramma is Military Genius, twee man van de hoofdact, met een set die me nog het meest doet denken aan een tweemansversie van These New Puritans, ongrijpbaar vreemde instrumentcombinaties zonder echte songstructuren. Enerzijds is er de beperking van orkestratie, anderzijds zijn er ook de ideeën en het lef om te variëren met vele instrumenten en met dynamiek. Er is een saxofoongedreven nummer dat wat blijft hangen tussen saai en spannend, gevolgd door een nummer gedreven door vette synths. Lastig om te zeggen wat dit doet: een dapper optreden, maar het komt wellicht beter tot zijn recht met een goed boek op de zondagmiddag.

Dan Crack Cloud. Deze Canadese jongens passen goed in een postpunk-revival met ook Idles, Fontaines DC en Shame, maar meer dan deze bands refereren ze aan de oldschool postpunk van Gang of Four en The Pop Group, met hints van Joy Division en Talking Heads.

De drummer, Zach Choy, is tevens frontman en (eerste) zanger van dit zevenmanscollectief, in het midden gestoeld tussen de zevenmansband. Dat aantal fluctueert nogal eens, want Crack Cloud is meer een collectief dan een band (een mooie traditie in de Canadese underground). De energieke ritmes van Choy en de onvolprezen basloopjes zijn razendstrak, de hoekige gitaren zijn hypnotiserend. De bandleden wisselen elkaar af voor declamerende vocalen. Crack Cloud begint bescheiden en tamelijk statisch, maar met nummers als Drab Measure en Swish Swash gaat al snel de lont in het kruitvat. De bedrijfshal van de Nijverheid wordt een swingend postpunkfeestje, bevangen door stuiterende grooves. Na een klein uurtje is het ook allemaal al weer voorbij. Dit is niet de muziek of de band voor een avondvullend programma, maar wel eentje die in het hoofd nog dagen blijft knetteren en die zomaar de ontdekking van het jaar kan blijken te zijn.

Foto’s (c): Anne-Marie van Rhijn

Zie hier ook de beschouwing van De Kettingzaag: http://www.dekettingzaag.nl/de-spanning-van-je-af-dansen-met-crack-cloud/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: