Le Guess Who? 2019 – dag 4

De laatste dag van deze slijtageslag begint fris en fruitig met een rondje Le Mini Who. Heerlijk weer met een lekker zonnetje, uitstekende omstandigheden om in het Werkspoorkwartier wat nieuwe locaties te ontdekken. Het echte werk begint bij het vallen van de duisternis in het hoofdgebouw van TivoliVredenburg.

Ik start met Nivhek, het nieuwe (?) pseudoniem van Liz Harris, anderszins ook bekend als Grouper. In de grote zaal legt ze een mooie ambient set neer. In het halfduister, met alleen wat wazige abstracties op de achtergrond, zien we haar bezig met modulaire synths, af en toe wat zang, die dan in een loopje gaat, soms wat summiere pianoklanken. Aanvankelijk klinkt het vrij industrieel, maar gaandeweg wordt het wat organischer, af en toe doorsneden net een harde drone. Nieuwe lagen worden gelegd, oude sterven weg. Mooi begin van de avond.

In de Ronda dan Holly Herndon, door maar liefst drie curatoren op het lijstje gezet, dus dit belooft een bijzondere set te worden. Ze speelt haar conceptalbum PROTO, een werk over de rol van technologie in onze menselijkheid. De setting bestaat uit Holly in een wit gewaad, een figuur achter de computers, drie koorzangeressen en bevreemdende beelden op de achtergrond. De zang wordt soms doorsneden met stevige synths, vaker nog is het kaal en zuiver, soms uitmondend in stiltes waarin je in de Ronda een speld kunt horen vallen. Heel erg knap dit. De filmpjes op de achtergrond lijken een verkenning van een post-apocalyptische toekomst. De menselijkheid zit primair in de theatrale zang en de organische choreografie, maar vooral in de onderlinge interactie. Als twee van de zangeressen een samenzang brengen, vleit Holly op de achtergrond haar hoofd op de schouder van de derde zangeres. Bovendien wordt er onderling veel gelachen tussen de nummers door, met bewonderend applaus voor elkaar na weer een stukje vocale acrobatiek. Heel intrigerende performance dit.20191110_183834

Niettemin: ik moet weer snel verder voor The Ex. Ik heb deze tour in de afgelopen twee jaar al een keer of tien gezien, maar The Ex verveelt nooit en levert altijd, om het maar even als slogan uit te drukken. De plaat 27 Passports en de bijkomende tour bracht de band veel nieuw publiek en daar komen vanavond vast en zeker weer wat zieltjes bij.  Inmiddels naderen we het einde van de tour en deze set is een geoliede machine geworden. De spanningsopbouw is weer wat strakker, de drums van Katharina zijn nog weer iets dwingender, de gierende gitaren van Terrie en Andy zijn nog weer iets smeriger. Arnold’s teksten zijn een bjusterbarlik soort Engelstalige Friese poëzie. The Ex is de parel van de Nederlandse underground. 

20191110_194523 (2)

20191110_222847 (3)Vervolgens dan het welluidende Tropical Fuck Storm, waar door those in the know al een tijdje lang reikhalzend naar werd uitgekeken. En dat lijkt wederzijds, want zanger Garreth Liddiard en zijn drie rockchicks klappen er meteen op voor een energieke smerige set. Hoera! TFS heeft voor alles echt meesterlijke liedjes. Het lijken conventionele rocknummers, doorweven met spannende synths, gekke wispelturige basloopjes of een chaotische gitaar. Dit is songsmederij in de beste traditie van Reigning Sound, gebracht met de vuigheid van The Cramps, de intensiteit van Fontaines DC, en de staccato van Gang of Four. En die afwisseling is zang, dit is echt heel fijn. De Aussies zijn geboren on stage en spelen meedogenloos opwindend. Hoe heb ik dit (of voorganger The Drones) eerder kunnen missen? Laat Tropical Fuck Storm heel snel terug komen in Utrecht, alstublieft!

20191110_225334 (2)Even later in de Ronda valt het masker genadeloos af bij Asha Puhtli, inmiddels 74-jarig icoon van de space disco, ooit bewegend onder de grote namen van de kunst, tegenwoordig vooral een cultster onder kenners. Haar plaat The Devil Is Loose is echt heerlijke funky space disco en vanavond krijgen we daar het merendeel van opgediend, gesteund door een stel studiomuzikanten en kekke achtergrondzangeressen. Het mag allemaal niet baten. Asha zingt naast de microfoon net zo studiozuiver als erin, de stem is blijkbaar niet meer bij machte om playback te vermijden. De plaat kun je thuis gerust nog eens opzetten, maar hier op het podium is het vooral opgewarmde prak.

Afsluiter van het festival is het onvolprezen Föllakzoid, psychedelische spacecowboys uit Chili. De vierde en meest recente plaat heet I en verandert nogal van koers ten opzichte van eerder werk: van lange psychedelica naar meer trance. Tijdens de soundcheck is de zaal al ramvol, terwijl de zanger met kaarsen op het podium en een soort van drone een eigenaardige dans doet. Föllakzoid speelt vervolgens één lange set van een klein uur. De beats zijn veel dieper dan op de plaat en dat is een goed ding, maar toch mist er wel iets ten opzichte van het vroegere werk. De drummer doet feitelijk niet veel meer dan op de bekkens slaan, want alle echte percussie komt uit de computer. En waar zijn bijvoorbeeld de spacy visuals van eertijds in De Helling gebleven? Nu is er maar weinig te zien, behalve een wat maf dansende zanger, die nog wat met zijn gitaar slingert en tegen het einde het publiek in duikt. Föllakzoid klinkt tegenwoordig als een voorspel dat maar niet tot ejaculatie wil komen. Best lekker, maar je mist wel iets.

20191111_002443(1)

En zo zijn we weer aan het einde gekomen van een nieuwe gedenkwaardige editie van Le Guess Who? Mijn routes waren gevarieerder dan ooit tevoren, er waren veel geweldige acts, maar met weinig echte uitschieters naar boven (Ustad Saami, Tropical Fuck Storm) of naar beneden (Asha Puhtli). En dat maakt ook niks uit, want het is geen wedstrijd, maar een staalkaart van het avontuur in de wereld. Le Guess Who? is zoveel meer dan een muziekfestival: het is een reis geleid door de filosofie van vernieuwing en het radicaal doorbreken van grenzen. Die reis is meeslepend, fascinerend, verrassend, opwindend. Dank dus weer aan Johan en Barry e.a. Volgend jaar op mijn verjaardag, dan vieren we wederom de grenzeloze nieuwsgierigheid.

20191107_230450

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: