Giant Drag, Deutsche Ashram – dB’s Utrecht, 4 feb 2020

Giant Drag en Deutsche Ashram doen samen een klein toertje door Nederland en de Joe-kee en de etappe van vandaag brengt ze naar Utrecht. De dinsdag is echter geen makkelijke avond voor de hardwerkende Nederlander van tegenwoordig, want druk is het niet in dBs. Blijkbaar ontbreekt de puf om op te draven voor een interessante avond muzikale fijnproeverij. Gelukkig was Darth Faber er om verslag te doen (@Kettingzaag: dit mag je zo overnemen hoor) en Anne-Marie van Rijn maakte daar prachtige foto’s bij.

Deutsche Ashram is het duo Ajay Saggar en Merinde Verbeek, beiden actief in de muziekscène rond Paradiso en ver daarbuiten. Ajay is ook de motor van King Champion Sound (die zagen we eerder al hier) en Merinde speelde daar in de begintijd ook in mee. Deutsche Ashram is andere koek. Ajay haalt uit zijn laptop kille industrial echo’s en breit daar wat overstuurde gitaar doorheen, terwijl Merinde dit pareert met haar warme zang. Het is een mooi contrast. Enige jaren tachtig-nostalgie bekruipt ons wel, met referenties aan de wave van de Cocteau Twins. Vooral Stumbleweed, het openingsnummer van de spiksplinternieuwe plaat Whisper Om mag er zijn. In deze setting ontbreekt niettemin wel wat dynamiek, Merinde staat er naast de verlegen Ajay wat eenzaam bij, al kan ze wel prachtig nuffig over het publiek heen kijken.

De band Deutsche Ashram in dB's op 4-2-2020

Giant Drag koestert ook de wat verveelde pose, hier in Utrecht ‘or wherever we are’. Giant Drag is de band van zangeres/gitarist Annie Hardy, die vandaag drummer Colin heeft meegenomen als enige rest van de band. Annie oogt als een kleine meid, maar is dat zeker niet. Giant Drag begon al in 2005, hield tussendoor ook even op, ze speelde met Lemonheads, Jesus & Mary Chain, Deftones en vele andere grootheden, ze ging privé door diepe dalen, maar here she is, een kleine legende inmiddels, op blote voeten in een vergeelde grungejurk voor een mager gevulde zaal in Joetrek.

De band Giant Drag in dB's op 4-2-2020Dat wordt een bijzondere set. Annie moet even op stoom komen, het publiek moet even wennen. Ze speelt lekker smerig gitaar, echt bijzonder goed bij stem is ze aanvankelijk nog niet, maar ze legt er wel verdomd veel overtuiging in. Op de drum zit een volle galm, voor een groots en vuig geluid. Ja ja, dit is wel wat. Het nieuwe nummer Devil Inside leunt op gitaar vol spannende smerigheid, met rauw overstuurde stem wordt hier een ex-vriendje de hoek in geparkeerd. Pak aan!

Het tussenstuk is solo akoestisch, maar de aandacht verslapt geen moment. Tussen de nummers door blijkt Annie onstuitbaar ouwehoerend in monologen, in één volzin van Zweden tot kaas tot Michael Jackson, een zin later over het genot van dicks, het is heerlijk associatief cabaret. Je kan Annie heel goed bloedirritant vinden, maar dan wel met bewondering voor haar theatrale lef. 

Het geluid, wat zeg ik, de hele uitstraling van Giant Drag is de grunge van weleer, postmodernisten spreken dan van nü grunge: verveelde uitstraling, problematiek van de welvaart der witte middenklasse, raggende gitaar, Courtney Love-jurkje, lummelig lang haar van de drummer, het is er allemaal. Eerste uitsmijter van de avond is een wonderlijk avantgardistisch ritueel met kunstenaar Flux (of zoiets), die met bontmutsje op en vol flair rechts van het podium tegen de muur een tekening krijt, die nog het meest weg heeft van de naïeve en vooralsnog bij het grote publiek onbegrepen kunst van kinderdagverblijf Duimelot. Tweede uitsmijter van de avond is een prachtig verscheurde versie van Chris Isaak’s Wicked Games, waarin alle Weltschmertz van de hedendaagse grunger nog eens helemaal over ons uit wordt gestort.

De band Giant Drag in dB's op 4-2-2020De band Giant Drag in dB's op 4-2-2020

Foto’s: (c) Anne-Marie van Rijn

Zie hier mooi verslag van Kettingzaag: http://www.dekettingzaag.nl/giant-drag-is-vooral-schrijnend/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: