Clean Pete – TivoliVredenburg, Utrecht, 10 juni 2020

Na tachtig lange dagen wachten gaan dan eindelijk de podia weer een héél klein beetje open. De zalen zijn verstoft, de artiesten zijn de spanning kwijt, het publiek mag met slechts dertig mensen naar binnen. Het is nog wat onwennig allemaal, maar het is van levensbelang en daarom gaat TivoliVredenburg heel voorzichtig open, op een kiertje: kleine concerten in de grote zaal, met publiek op grote afstand van de de band. Hoe is dat nu?

Nou, dat is heel erg raar. De entree is verplaatst naar een nooduitgang aan het Vredenburgplein, we krijgen vragen over onze gezondheid en moeten de handjes wassen met handgel. Ik ga met mijn dochter en omdat we van hetzelfde huishouden zijn mogen we naast elkaar zitten op een toegewezen plekje op rij 4, strikt gescheiden van de andere 28 bezoekers. Je krijgt het gevoel toegelaten te zijn tot een exclusieve, haast geheime bijeenkomst.

Het valt ook niet mee, na krap drie maanden geestelijke versuffing. Het werk beperkt zich tot videobellen en belachelijke hoeveelheden email, het sociale leven is gereduceerd tot Netflix en spelletjes in het huishouden, cultuur is verdund tot boeken, Spotify en bierpakketten van de lokale ondernemers. De popquizen via Zoom zijn leuk, maar eerlijk gezegd kan ik geen scherm meer zien. Ik wil theater! Ik wil concerten! Ik wil de vonken over zien slaan tussen artiest en publiek, ik wil zweet en verschraald bier ruiken, ik wil een opdonder in de moshpit en een schoen in mijn gezicht van een stagediver, ik wil ervaringen die maar één keer in je leven voorkomen, ik wil onvergetelijke herinneringen, ik wil lachen en huilen en vrolijk zijn! En laat ik het perspectief niet verliezen, want uiteindelijk red ik me wel, maar hoe is dat de artiesten, de zalen, de roadies, de geluidsmensen, de lichtmensen, de sjouwers, de boekers, de agenten, de busjesrijders, de horeca en wie al niet meer, alles ligt op zijn reet, banen zijn weg, de infrastructuur gaat verloren, waar moet je verdomme nog heen met je inspiratie, je ideeën, je energie? Wat een tragiek is dit alles toch…

Maar dat terzijde. We beginnen weer en dat is nu het allerbelangrijkste in de hele wereld.

Onder scherp toezicht goed verspreid over de zaal zijn we dus bij Clean Pete, die vandaag voor de derde keer een set op het podium brengt. Ik ben niet alleen blij hier te zijn omdat het eindelijk weer kan, maar ook omdat ik Clean Pete al wel een tijdje op de radar had, maar telkens wist te missen. Dubbel goed om hier te zijn dus.

Loes en Renée houden het overzichtelijk, met tweestemmige zang, gitaar en cello. We horen Hout van jou, Ik wil een kunstenaar, Geheimen en het net opgenomen Geweldig Bestaan, een hertaling van Wonderful life van Black en stiekem veel mooier dan het origineel. Renée vertelt dat de afgelopen periode ook haar niet meeviel en heeft daar een mooi nieuw nummer over gemaakt. Loes vraagt of er nog aanvraagjes zijn. Dat kan goed in deze setting, afstandelijk maar intiem, al zijn wij als publiek nog wel wat bedeesd. Maar Clean Pete stelt iedereen op het gemak en uiteindelijk mogen we (strikt op de eigen plek) nog een dansje doen ook. Tranen van ontroering en geluk kan ik nauwelijks onderdrukken.

Alles bij elkaar duurt het maar veertig minuten, pakweg twaalf parelende liedjes. De zaal is een gapend gat en Clean Pete is onaanraakbaar ver weg, maar Loes en Renée zingen zich dichtbij en mijn gebroken hart heelt toch langzaam weer een beetje.

Thuis luister ik nog een beetje na en mijn dochter luistert mee en zegt dat het mooie liedjes zijn, maar dat het eerder vanavond op het podium toch beter was. En verdomd zo is het! De magie van de livemuziek is weer terug!!

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: